Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

8-2-81..ADERFIA ZEITE ESEIS MAS ODHGEITE..


Το σκηνικό μουντό και ανάλογο της ατμόσφαιρας που επικρατούσε. Μια ημέρα σκέψης και περισυλλογής για όλους στην ερυθρόλευκη οικογένεια. Μια ημέρα που σε πολλούς -μεγαλύτερους σε ηλικία- επαναφέρει μνήμες του παρελθόντος και σε άλλους -μικρότερους- διδάσκει ότι πάνω απ' όλους και απ' όλα είναι η ανθρώπινη ζωή.
Ο Ολυμπιακός για 29η χρονιά, τίμησε τους νεκρούς του όπως μοναδικά πράττει κάθε χρόνο, διότι αυτός ο σύλλογος είναι κάτι πολύ παραπάνω από νίκες και τίτλους. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη, ο κόσμος πολύς και έτοιμος να δοξάσει τους ανθρώπους που πέθαναν, έχοντας τον Θρύλο στα χείλη τους. Χιλιάδες φίλοι της μεγαλύτερης ομάδας της χώρας δεν λογάριασαν κρύο και βροχή και βρέθηκαν στο μνημείο θυμάτων της Θύρας 7 του γηπέδου "Γ. Καραϊσκάκης" προκειμένου να φωνάξουν "παρών" και "παρούσα" για τα 21 αδικοχαμένα παιδιά και το "Αδέλφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε".

Μεγάλη συγκίνηση και δάκρυα προκάλεσε μια ιστορία που ποτέ δεν είχε ακουστεί μέχρι σήμερα... Ο κύριος Ηρακλής, ο ταξιτζής που μετέφερε πολλούς από τους τραυματίες και τους... νεκρούς στο Τζάνειο νοσοκομείο εκείνη την ημέρα, έδωσε το παρών στο μνημόσυνο. Μάλιστα, είχε μαζί του και μια σημαία που κρατούσε στα χέρια ο Παναγιώτης Τουμανίδης την αποφράδα ημέρα της 8ης Φλεβάρη του 1981. Μια κοιλίδα αίματος υπήρχε πάνω, η οποία έδειχνε το τι είχε συμβεί... Φυσικά, ξέσπασε σε λυγμούς η μητέρα του 14χρονου -τότε- Παναγιώτη, αγκαλιάζοντας τον κ. Ηρακλή και ευχαριστώντας τον! Η σημαία αυτή θα προστεθεί δίπλα στα υπόλοιπα λάβαρα που κοσμούν το τουρνικέ έξω από το γήπεδο "Γ. Καραϊσκάκης" και θυμίζει σε όλους τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

Στην κατάθεση στεφανιών, μίλησε ο δήμαρχος Πειραιά και παλαιός καλαθοσφαιριστής της ομάδας, Παναγιώτης Φασούλας και εν συνεχεία ο πρόεδρος της ΠΕΦΟ και μέλος του Δ.Σ της ΠΑΕ, Κώστας Μπαρμπής. Με τον... ιδιαίτερο τρόπο του, εξύμνησε τους νεκρούς, ανέβασε ψηλά τον Σωκράτη Κόκκαλη που έχει σταθεί δίπλα σε αυτές τις οικογένειες όλα αυτά τα χρόνια, ενώ ζήτησε για μια ακόμη φορά να δοθεί το Καραϊσκάκη δια παντός στον Ολυμπιακό και όχι για 49 χρόνια, όπως προβλέπει η ισχύουσα σύμβαση.

Αιωνία σας η μνήμη...